Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Nova vista de les termes romanes de Caldes de Malavella, 1917. Fragment de fotografia estereoscòpica de Josep Salvany i Blanch. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Cap del déu Apol·lo, a qui estava dedicada una inscripció trobada el 1871. Viquipèdia. Entorn de les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) L'emperador Claudi (10 aC - 54 dC), durant el regnat del qual es varen construir les termes de Caldes de Malavella. Viquipèdia. |
Caldes de Malavella Les termes romanes
Història de les termes.
Monument Històric d'Interès Nacional, les termes romanes són considerades de gran valor, per tot el que representen i per ser les restes més ben conservades de l’antiga Aquae Calidae, l'actual Caldes de Malavella. La construcció de l'estructura original actualment visitable correspon al segon quart del segle I dC, probablement coincidint amb el regnat de l'emperador Claudi (41-54 dC), aprofitant una deu d'aigua termal que encara brolla (1).
Les Termes romanes de Caldes de Malavella. - (Ampliar)
Els noms amb què és anomenada a lèpoca romana és dubtosa: per una banda, hi ha qui es decanta per Aquis Voconis o Aquae Voconiae, ciutat romana enmig de la ruta de la Via Augusta, entre Gerunda i Blanda, que fou esmentada als famosos Vasos Apol·linars i a l'itinerari d'Antoní. Es creu que tenia el rang de municipium, ja que segons un text epigràfic tenia ordo decuriorum (2). Termes Romanes del Puig de Sant Grau a principis del segle XIX. Fotografia de la col·lecció d'Antoni Vila. Viquipèdia - (Ampliar)
Bàsicament, es tracta d'un edifici senzill, funcional, i amb pocs elements ostentos. El principal element d'aquest conjunt arquitectònic és una piscina gairebé quadrada, voltada d'un corredor, a la que s'accedeix mitjançant graons situats a tres dels quatre costats. Termes romanes de Caldes de Malavella. Planta general. Segles I-II dC. Publicat a "El conjunt termal de Sant Grau", Joan Llinàs i Pol - (Ampliar)
Durant les diverses excavacions que s'hi han dut a terme han aparegut un cap de gos de bronze, un pedestal de pedra, monedes romanes d’èpoques diverses, restes cerà:miques, etc. El 1871 s'hi va trobar una inscripció romana dedicada a Apol·lo, que acaba amb la fórmula corrent "lloc concedit per decret dels decurions" (3). Les restes esmentades, juntament amb fragments de ceràmica i petits bronzes del segle IV dC, evidencien la intensa ocupació i la prosperitat del lloc a l'època romana. Termes romanes de Caldes de Malavella. Planta general que indica les reformes i alteracions al llarg de la seva vida útil fins al segle IV dC. Publicat a "El conjunt termal de Sant Grau", Joan Llinàs i Pol - (Ampliar)
Notes Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut de Caldes de Malavella. Situació del municipi de Caldes de Malavella dins la comarca de la Selva L'emperador Claudi (10 aC - 54 dC), durant el regnat del qual es varen construir les termes de Caldes de Malavella. Viquipèdia. Restes de les termes romanes de Caldes de Malavella, 1925. Fragment de fotografia estereoscòpica de Manuel Genovart i Boixet. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |