Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs

Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. Viquipèdia - (Ampliar)

Porcs en un carrer del poble de Queralbs. Cèsar August Torras i Ferreri. 1890-1923

Porcs en un carrer del poble de Queralbs. Cèsar August Torras i Ferreri. 1890-1923. Viquipèdia - (Ampliar)

Escut d'armes del llinatge dels Pinós segons Heràldica catalana de Martí de Riquer. Viquipèdia

Pere III el Cerimoniós (1319-1387). Viquipèdia

El papa Alexandre III (?-1181)

El papa Alexandre III (?-1181). Viquipèdia - (Ampliar)

Detall de la porta de l'església de Queralbs amb una volta de l'atri en primer terme. 1918

Detall de la porta de l'església de Queralbs amb una volta de l'atri en primer terme. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Església de Sant Jaume de Queralbs. Vista de la façana i de  l'atri de l'entrada. 1918

Església de Sant Jaume de Queralbs. Vista de la façana i de l'atri de l'entrada. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Un carrer de Queralbs. 1918

Un carrer de Queralbs. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Un carrer de Queralbs. 1978

Un carrer de Queralbs. 1978. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Vista del Santuari de Núria. 1932

Vista del Santuari de Núria. 1932. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

XIV concurs de gossos d'atura de Queralbs. 1976

XIV concurs de gossos d'atura de Queralbs. 1976. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. 1986

Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. 1986. Eudald Picas Viñas. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)


Queralbs

Història de Queralbs.

Establiments humans en coves. Entre les nombroses coves d'arreu del terme, cal destacar les de Rialb, situades al marge dret del Freser, amb estalactites i estalagmites; en el marge esquerre del riu de Tosa, la cova de les Encantades; en el mateix paratge i situades sobre la font de l’Home Mort hi ha les coves del Penitent, on segons una llegenda visqué durant uns quants anys un penitent que només baixava els diumenges per anar a missa a Fustanyà. Seguint el marge esquerre del mateix riu hi ha la cova de les Orenetes; aigua avall i al marge dret, la Grallera i les coves dels Fadrins; i davant de les coves de Rialb, en el marge esquerre del Freser, en el Roc de Sant Serni, sota Fustanyà, hi ha el Tut de Fustanyà. Totes aquestes coves han estat habitades i s’hi han fet importants troballes que indiquen l'existència d'assentaments humans en aquests paratges des del Paleolític Inferior a l’edat dels Metalls.

Taula de la Passió i l'Eucaristia. Segona meitat segle XIV. Procedeix de l'església de Sant Jaume de Queralbs

Taula de la Passió i l'Eucaristia. Segona meitat segle XIV. Procedeix de l'església de Sant Jaume de Queralbs. Museu Nacional d'Art de Catalunya - (Ampliar)

A Rialb s’ha trobat ceràmica, una pinta d’os, agulles de banya i objectes d’adornament. Al Tut de Fustanyà hi havia ossos de diversos animals, carbó i instruments lítics de quars. A la cova de les Orenetes, a 1.870 m d’alçada, es va trobà una necròpoli hallstàttica on es classificaren 22 cranis, 8 restes de crani, 20 mandíbules, i nombrosos ossos llargs fins a un total de 1.048 peces, a més de restes de gos, cabra, xai, conill i guilla; una làpida funerària amb dibuix lineal sobre fragment de pissarra, restes de ceràmica cordonada i llisa, torques de bronze i fragments d’anell del mateix metall.

24 de maig 1314. El notari Bernat de Ponts exposa que Bernat de Montclar, fill del difunt cavaller Pere de Montclar, en el seu últim testament, li deixa la tercera part del dècim de Queralbs i Fustanyà

24 de maig 1314. El notari Bernat de Ponts exposa que Bernat de Montclar, fill del difunt cavaller Pere de Montclar, en el seu últim testament, li deixa la tercera part del dècim de Queralbs i Fustanyà. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar)

Queralbs medieval. La referència documental més reculada de l'indret és del 839, i es reprèn un segle més tard amb el testament d’Auresza, que el 938 llegà béns de Cairosalbos a Sant Joan de les Abadesses; però el document més important d’aquests primers temps és la consagració de l’església de Sant Jaume de Cheros Albos, feta el 30 de juliol del 978 pel bisbe Guisad II d’Urgell a petició dels habitants del lloc. El bisbe consagrant subjectà la nova església consagrada a la de Sant Sadurní de Fustanyà.
Entre els segles X i XII es confirmen les pastures d’aquests indrets a grans monestirs; el 966 el comte Oliba Cabreta (Ca 920-990) concedeix les pastures de Coma de Vaca i Coma de Freser al monestir de Sant Joan de les Abadesses, i el 1087 el comte Guillem Ramon de Cerdanya dóna les pastures de la vall de Núria al monestir de Ripoll; al segle XIII varen ser concedides amb exclusivitat, almenys les del terme parroquial, als homes de Queralbs i de Fustanyà. El 22 d'abril de 1273, amb privilegi expedit a Perpinyà, l’infant Jaume concedí, per 500 sous melgoresos, les pastures de les muntanyes incloses en les dites parròquies als homes de Queralbs i de Fustanyà, sota un cens anual de 50 sous. Aquest privilegi va ser confirmat el 1277.
Com la majoria de pobles de la Vall de Ribes, Queralbs era de domini reial, segons que consta en el capbreu del 1370, però al llarg del segle XIV va ser infeudat a diferents nobles, com els Montclar, abans del 1280; Pere de Montclar, el 1339, el va subinfeudar a Ramon de Ribes; més tard va ser de Pere Galceran de Pinós, que n'era senyor el 1383, i el posseïa juntament amb les baronies de Pinós i Mataplana i la resta de les valls de Ribes.

Església de Sant Jaume de Queralbs. 1989

Església de Sant Jaume de Queralbs. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Consta que a Queralbs hi havia un petit castell o torre de defensa, la qual, però, mai no va tenir la categoria de castell termenat, tot i que el 17 de març de 1375 el rei Pere III va dictar un privilegi per a la conservació d’una fortalesa. L’església parroquial de Sant Jaume, romànica, del final del segle XI, reemplaçà 200 anys més tard una altra església anterior consagrada el 978. Aquesta església, que ha sofert diverses campanyes de restauració, la darrera finalitzà el juliol del 2001, és d’una nau amb absis i un creuer més tardà. Té la volta sensiblement apuntada, cosa que revela una nova construcció, possiblement del segle XV. Com a frontal d’altar es pot contemplar la còpia del retaule gòtic del segle XIV, actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya. La porta d’accés encara conserva algunes restes de la ferramenta que abans la decorava. Protegeix la porta un porxo o nàrtex, format per sis arcades, a manera d’andanada de claustre, que descansen sobre cinc columnes amb capitells esculpits que es poden relacionar amb els tallers rossellonesos que actuaren especialment durant la segona meitat del segle XII en tota la Catalunya del Nord. Representen animals fantàstics, fulles estilitzades, volutes i algun cap humà. Aquest atri o porxo és cobert amb un vessant, i sota la coberta es poden observar els extrems de testa ben tallats en les bigues de fusta empotrades en el mur. A l’extrem nord de l’església hi ha un campanar de torre amb una petita espadanya al damunt, semblant a la que corona l’extrem sud del braç del creuer.
Un document del 1428 esmenta que la majoria dels habitants de Queralbs varen morir en el terratrèmol del 2 de febrer d’aquell any, i que possiblement es va malmetre també l’església; alguns dels escrostonaments dels capitells es podrien haver produït per aquest motiu.

Vista parcial de Queralbs, amb les ruïnes del castell. 1918

Vista parcial de Queralbs, amb les ruïnes del castell. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Altres indrets. Fustanyà i Serrat. Fustanyà, entre Queralbs i Rialb, és un nucli de població d’unes cinc cases disperses i una gran masia, dita Fustanyà, esmentada ja al segle X; l’edifici actual data del segle XVIII. Prop de la masia es troba l’església romànica de Sant Sadurní, un edifici del segle XII, d’una nau, amb volta apuntada i absis, aquest amb una cornisa amb mènsules i una finestra central. El portal és format per arquivoltes en degradació. La porta manté una notable ferramenta romànica. El campanar de l’església és resultat de la transformació d’una espadanya primitiva en campanar o comunidor cobert. L’aparell de l’església parroquial és de carreus calcaris, semblants al marbre, extret del lloc conegut com Roc de Sant Serni.
Una restauració modificà l’aspecte de la façana, incorporà un nàrtex, i varià l’entorn del recinte. Davant de l’església hi havia una terrassa que servia de cementiri, però actualment és voltada amb un mur i el cementiri va ser desplaçat al costat de ponent.
De l’església actual no s'en coneix l’acta de consagració, però es pot considerar la construcció dins del segle XII. Durant els anys 1982 i 1983 es va fer una prospecció davant de la façana meridional, i s'hi localitzaren nombroses tombes que formaven part d’un cementiri medieval, i també fragments de ceràmica i les restes d’una olleta de terrissa negra, segurament del final del segle XI o del XII, per tant d’una època propera a la construcció de l’església.
El nucli de poblament més important de l'antiga parròquia de Fustanyà és el veïnat de Serrat, amb cases esglaonades al pendent de la serra, que conserven molts dels processos compositius i constructius tradicionals. Els habitatges són de pedra pissarrosa lleugerament amorterada, reforçada amb passeres de lligada. Les teulades tenen doble vessant de lloses arrodonides, sobre cabirons de fusta amb ràfecs petits, fets amb diverses filades del mateix material. Moltes fusteries encara mantenen les coloracions originals o es presenten sense pintar. Són molt característics els forns semicirculars afegits a les construccions, coberts amb una llosa d’un sol vessant i una xemeneia potent generalment aparedada.
La casa més notable és la casa Bonada, erigida a l’indret d’una torre de defensa bastida el 1519. Serrat pertany a la demarcació parroquial de Fustanyà, però té una petita esglsia pròpia, dedicada a la Mare de Déu del Remei, que és una ampliació feta al segle XVII d’una església romànica, de la qual es conserva totalment l’absis. Sobre l’entrada hi ha un petit cor de fusta amb enteixinat policromat. La façana és acabada amb un campanaret d’espadanya.

Vista del municipi de Queralbs. 1989

Vista del municipi de Queralbs. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Altres indrets. La Farga, Rialb i Vilamanya. L’indret de la Farga va ser erigit el 1843 per a l’extracció d’arsènic; a més d’un conjunt de petits edificis, es construí un tren de via estreta fins a Rialb. L’extracció va ser abandonada, però, arran de la Primera Guerra Mundial, i la riuada de 1940 s’endugué bona part de les instal·lacions. Una part va ser renovada i convertida en residència dels Germans Maristes.
A 2 km de la Farga en direcció a Ribes hi ha la central elèctrica del Molí, construïda el 1914, amb dos edificis característics de l’arquitectura industrial amb detalls i elements modernistes. En l’antic molí fariner que hi havia en aquest mateix lloc, Guimerà situà el molí del drama de "Terra Baixa".
Rialb va ser bastit arran de les explotacions mineres ja esmentades. Era l’estació d’emmagatzemament del mineral que arribava per tren des de la Farga, i també hi havia les oficines de l’empresa explotadora. Avui, les edificacions renovades són una residència privada.
Vilamanya és un nucli format per masies que es troben situades just sobre Rialb, i pertany a la parròquia de Fustanyà. Entre les masies del terme cal destacar el Puig, antiga cabana esmentada al segle XVII, els masos de la Ruira, o Rovira, de Dalt i de Baix, del segle XVI, i Can Constans, al vessant de Queralbs, com també la Plana, Cal Tregurà i la Casa Nova al vessant de Serrat. La riuada de l’any 1940, a més de bona part de les instal·lacions de la Farga, s’endugué altres edificis propers al llit del riu, com les anomenades cases d’en Bonada, situades enfront de les coves de Rialb al marge esquerre del Freser.

Evolució demogràfica de Queralbs

Evolució demogràfica de Queralbs. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 48 focs; 1515, 28 focs; 1553, 32 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar)


Bibliografia
"Els Comunals de Queralbs: xarnera política entre Catalunya i França". Montserrat Molí Frigola. 2006. Ibix, annals 2006-2007.
"Queralbs mil·lenari". Eudald Carbonell i Roura. 1979. Revista de Girona, n. 87.
"Fargues a la Vall de Ribes (segles XV-XVI i XVII)". Jaume Nieto i Sierco. 2009. Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, número 20.


  • El santuari de Núria---Article històric i reportatge fotogràfic de la vall i el santuari de Núria.

  • www.ajqueralbs.cat---Web oficial de l'Ajuntament de Queralbs.

  • (Imatges base capçalera: Viquipèdia)

    Història de Queralbs

    Escut oficial de Queralbs

    Escut oficial de Queralbs.

    Mapa de Queralbs

    Situació del municipi de Queralbs dins la comarca del Ripollès

    Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs

    Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. Viquipèdia - (Ampliar)

    Església de Sant Jaume de Queralbs. 1978

    Església de Sant Jaume de Queralbs. 1978. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Església de Sant Jaume de Queralbs. 1975

    Església de Sant Jaume de Queralbs. 1975. J. Catalán. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1980

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1980. Carles Sans Gutiérrez. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Segell municipal de Queralbs. Publicat a "Geografia General de Catalunya", Joaquim Botet i Sisó (1908-1918).

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1989

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Vista del municipi de Queralbs. 1989

    Vista del municipi de Queralbs. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Excursió a la muntanya del Torreneules, a la comarca del Ripollès. Parada al pla de Coma de Vaca amb el coll dels Tres Pics al fons. 1935

    Excursió a la muntanya del Torreneules, a la comarca del Ripollès. Parada al pla de Coma de Vaca amb el coll dels Tres Pics al fons. 1935. Ernest Gussinyé Ribas. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1976

    Església de Sant Sadurní de Fustanyà. 1976. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. 1986

    Detall d'un dels capitells de l'església de Sant Jaume de Queralbs. 1986. Eudald Picas Viñas. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice