Detall de la sepultura de l'almirall Jofre Gilabert de Cruïlles. Procedeix de l'antic convent de Sant Francesc de Girona, actualment al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Retaule de Sant Miquel de Cruïlles. Escena central amb Sant Miquel lluitant amb el drac. Obra gòtica del pintor Lluís Borrassà, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Escut d'armes de la casa dels Cruïlles, de gules, sembrat de creuetes d'argent. Majestat de Cruïlles. Segona meitat del segle XII, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment exhibida al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Detall de la biga de Cruïlles. Segle XII. Entorn del 1200, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment exhibida al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Façana de l'església de Santa Eulàlia de Cruïlles. Viquipèdia, Vincent van Zeijst - (Ampliar) Lateral esquerra del retaule de Sant Miquel de Cruïlles, actualment exhibit al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Escut de la família Monells. Església de Sant Sadurní de l'Heura. Viquipèdia, Mutari - (Ampliar) Pergamí datat el 5 de setembre 1446. Narcisa, vídua de Pere Mascaró i Antiga, habitant del castell de Sant Sadurní de l'Heura, afegeix un codicil al seu darrer Testament instituint un aniversari perpetu a la Mercè de Girona, a qui deixa un censal de 60 sous de Venda i diverses parts d'altres censals. Biblioteca de Catalunya - (Veure'l sencer) Sant Sadurní de l'Heura. Viquipèdia, Vincent van Zeijst - (Ampliar) |
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura Història de Cruïlles. Sepulcre de l'almirall Jofre Gilabert de Cruïlles. Procedeix de l'antic convent de Sant Francesc de Girona, actualment al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar)
Els senyors de Cruïlles es van succeint els anys següents. El 1193 s'esmenta Gastó de Cruïlles, fill o parent de Gilabert. A principis del segle XIII, un Gilabert de Cruïlles es casà amb Guillerma de Peratallada, senyora del castell d'aquest nom. Aquest matrimoni uní dues de les senyories més importants de la contrada. En la Crònica de Jaume I, l'any 1229, s'esmenta Gilabert de Cruïlles que participà en la conquesta de Mallorca. Cruïlles, amb el campanar de l'església de Santa Eulàlia i la torre de l'homenatge del castell. Viquipèdia, Vincent van Zeijst. - (Ampliar)
També és important la presència dels Cruïlles a l'illa de Sardenya al costat del rei. El 1339, Jofre Gilabert de Cruïlles (1), almirall general dels estols reials. dirigí l'atac a Ceuta i derrotà el soldà. Degut a tota aquesta activitat al costat del monarca, els Cruïlles no visqueren gaire al castell, que fou ocupat per un batlle, representant del senyor. El 1335, el batlle era Pere d'Estanyol. En el fogatjament de 1359, les dues poblacions més importants eren Cruïlles, 63 focs i Peratalada, 60 focs. Absis del monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Viquipèdia, Maeyaert. - (Ampliar) Els vestigis medievals de Cruïlles.
Cruïlles conserva, com a últim vestigi del castell original la seva torre de l'homenatge, construcció romànica dels segles XI-XII, lleugerament troncocònica amb una alçada de 22,5 metres. La porta d’entrada actual, inicialment, no existia, la porta principal estava situada a una alçada de 7 metres en el costat sud-est, acabada en un arc de mig punt fet amb sis dovelles. Fragment de la biga de Cruïlles. Segle XII. Entorn del 1200, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment exhibida al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar)
L'església de l'antic monestir romànic de Sant Miquel es va consagrar l'any 904 i es va construir, molt probablement, sobre les ruïnes d'un edifici anterior. De fet, s'hi han trobat restes d'origen romà. En resten arcades del claustre, una de les quals amb columna i capitell. Té planta basilical: tres naus, pilars cruciformes, voltes de canó, creuer, absis i dues absidioles semicirculars amb cúpula sobre la intersecció de la nau amb els braços del creuer. Conserva restes de pintures murals a l'absis. Monestir romànic de Sant Miquel de Cruïlles. Viquipèdia, Maeyaert - (Ampliar) Història de Monells.
La primera referència documental que hi fa referència data de 889-890, quan el rei franc Odó va concedir al seu fidel Wicfrid, fill dels comtes Dela i Quíntol i nét d'Esteve de Narbona, la villa Mulinensis. També és esmentat el 922 quan el rei Carles III de França (879-929) confirma a la Seu de Girona les propietats que posseeix a Mulnels. Carrer dels Arcs de Monells. Viquipèdia, Núria - (Ampliar)
A mitjan segle XIII els vescomtes de Bas eren senyors del castell de Monells, i, per casament de Sibil·la, filla del vescomte Simó de Palau, amb el comte Hug V, el lloc va passar a dependre del comtat d’Empúries. El 1302, després de les disputes entre els comtes emporitans i el rei Jaume II, Monells va ser ocupat per les forces reials, embargat i venut. Maria de Xèrica, vídua de Pere d’Empúries, passà els darrers anys de la seva vida, del 1364 al 1372, castell de Monells i fundà l’hospital de la població. Carrer dels Arcs de Monells. Viquipèdia, Patronat de Turisme - (Ampliar) Història de Sant Sadurní de l'Heura.
L'any 889 apareix documentat com Sant Sadurní de Salzet o Saldet, i no es coneix el motiu del canvi de nom. Del 1044 és el document més antic conegut sobre l’església i el poble de Sancti Saturnini de Saltedo, possessió de la Seu de Girona. Correspon a la venda d’un alou d’aquest terme feta per Miró Ennegó i Girberga al cabiscol de la seu gironina. Ermita de Sant Joan de Salelles, al sud del poble de Sant Sadurní de l'Heura. Viquipèdia, Vincent van Zeijst - (Ampliar)
Dels anys 1052, 1058 i 1064 hi ha altres notícies sobre l’església. Del seu anterior estil romànic, en resta especialment el campanar vell de migdia. Té una nau amb capelles laterals i capçalera quadrada. La portalada de la façana es va construir amb pedra calcària clara i està decorada amb motllures, pinacles i esferes de pedra. A l'extrem nord del frontis s'alça el "campanar nou", de planta quadrada amb arcs de mig punt. La major part de la construcció de l'església actual data dels anys 1773-1777. Evolució demogràfica de Cruïlles, Monells i Sant Sadirní de l'Heura. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 233 focs; 1515, 187 focs; 1553, 220 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat - (Ampliar)
Notes (2) Segons el dret feudal, durant l'edat mitjana i fins a la fi de l'antic règim, la jurisdicció d'un lloc tenia dos graus: el mer imperi i el mixt imperi. El mer imperi era aquella jurisdicció criminal o poder per administrar la més alta justícia en un lloc. Tractava aquells casos considerats els més greus, com ara l'assassinat, els quals es castigaven amb la pena de mort, la mutilació de membres o el bandejament del lloc. El mixt imperi, en canvi, era aquella jurisdicció civil o poder per administrar justícia en els casos comuns, de petita i mitjana importància com ara una baralla, els quals es castigaven normalment amb penes pecuniàries. - (Tornar al text) (3) Segons una làpida manada fer per Jaume de Monells, quan va ordenar el trasllat a un osari comú de les despulles de diversos familiars: la seva mare Brenguera, la seva primera muller Caterina i els fills d'aquest primer matrimoni, Jaume i Nicolasa, esposa de Pere de Llabià. El fet va tenir lloc el 30 de novembre de 1377. ("Comentario a siete lápidas del Museu Arqueológico Provincial", Maria Mercedes Costa. - (Tornar al text) (4) Més enllà de la difussió de la mitgera de Monells, el més important del mercat era la presència notable de venedors de roba, corretgers, sabeters i tota mena de mercaders. La concentració d'oficis i d'activitat comercial a Monells encara s'incrementava més els dies en què tenia lloc, pels volts de Sant Miquel, la fira anual de Monells, que es degué començar a celebrar cap al final del segle XIII o a l'inici del XIV; poc després, cap el 1335, el rei encara va concedir una altra fira pel mes de maig. ("La vila de Monells, del segle IX al XII", Elvis Mallorquí). - (Tornar al text) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Proposta d'escut de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura Situació del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura dins la comarca del Baix Empordà Porta principal de la torre de l'homenatge de l'antic castell de Cruïlles. Viquipèdia, Vincent van Zeijst. - (Ampliar) Detall de la Majestat de Cruïlles. Segona meitat del segle XII, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment exhibida al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Torre de l'homenatge de l'antic castell de Cruïlles. Viquipèdia, Vincent van Zeijst. - (Ampliar) Detall de la biga de Cruïlles. Segle XII. Entorn del 1200, procedeix de l'església parroquial de Sant Miquel de Cruílles, actualment exhibida al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Altar major de Sant Miquel de Cruïlles el 1917. Fotografia estereoscòpica de de Josep Salvany i Blanch. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) Lateral dret del retaule de Sant Miquel de Cruïlles, actualment exhibit al Museu d'Art de Girona. - (Ampliar) Plaça major de Monells (Plaça de Jaume I). Viquipèdia, Flamenco - (Ampliar) Sant Sadurní de l'Heura. Viquipèdia, Vincent van Zeijst - (Ampliar) Sant Joan de Salelles, a Sadurní de l'Heura. Viquipèdia, Vincent van Zeijst - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |