Ramon Manent i Folch, director de Bandera de Catalunya, durant l'acte - (Ampliar)
Jordi Pasques i Canut, comissari del Centenari, durant l'acte - (Ampliar)
Josep Puig i Pla, autor del llibre presentat, durant l'acte - (Ampliar)
L'alcalde de Bellcaire, David Font Saballs, durant l'acte - (Ampliar)
|
|
Bellcaire d'Empordà Centenari d'Esteve Albert i Corp
El 2014 es commemora el centenari del naixement del poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural Esteve Albert i Corp, promotor de l'espectacle teatral popular Bandera de Catalunya.
Amb motiu de l'inici de les activitats que li són dedicades, el diumenge 9 de febrer 2014 va tenir lloc a la sala major del castell la presentació del llibre La Memòria de l'Esteve Albert, a càrrec de l'alcalde de Bellcaire, David Font Saballs, Ramon Manent i Folch, director de Bandera de Catalunya, Jordi Pasques i Canut, comissari del Centenari, i Josep Puig i Pla, autor del llibre presentat.
Presentació de l'acte, a càrrec de l'alcalde de Bellcaire d'Empordà David Font Saballs - (Ampliar)
Esteve Albert i Corp (1914-1995)
Nascut a Dosrius, al Maresme, el 4 de febrer de 1914, aquest poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural, va morir a Andorra la Vella el 1995, on va establir la seva residència el 1956.
Home de grans inquietuds polítiques, va militar en diverses organitzacions nacionalistes com Nosaltres Sols! o Estat Català, participant dels fets del sis d'octubre o arribant a col·laborar amb Lluís Companys durant la guerra civil espanyola, quan va crear el Comitè de la Salut Pública, organisme l'objectiu del qual era resoldre les penúries entre els infants i la gent gran.
Finalitzada la guerra, continuà el seu activisme militant al Front Nacional de Catalunya i va fer d'enllaç a l'exterior amb Pompeu Fabra i Pau Casals. A causa de la persecució policial, a partir de 1956 s'establí a Andorra.
Autor d'un gran nombre de monografies històriques de temàtica medieval, com, entre d'altres, Sant Ot, bisbe d'Urgell (1963), Les abadesses de Sant Joan (1965), Itinerari del rei Jaume I el Conqueridor (1978), Arnau de Castellbò (1983), Arnau d'Almaric (1999) o Obra social i política de l'abat-bisbe Oliba (1999). També va escriure poesia, teatre, biografies de personatges contemporanis i un gran nombre d'articles a la premsa de Catalunya i d'Andorra.
Va crear i promoure muntatges escènics per a ser representats en escenaris naturals, com el Pessebre Vivent d'Engordany (1956) i el Retaule de Sant Ermengol (1957), que es representa cada any a la Seu d'Urgell, o La fi del comtat d'Empúries: bandera de Catalunya (1998), que es representa a Bellcaire d'Empordà. La seva Obra poètica va ser recollida i publicada pòstumament en un volum (1996), i també, en dos volums, els seus muntatges escènics (1997 i 1999).
El 1990 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Logo del centenari del naixement d'Esteve Albert i Corp, realitzat per Jordi Casamajor - (Ampliar)
(Imatges base capçalera: Viquipèdia)
|
|
Portada del llibre "La Memòria de l'Esteve Albert" - (Ampliar)
Volta de la sala major del castell de Bellcaire d'Empordà - (Ampliar)
Josep Puig Pla i Jordi Soler Camerlons a la presentació - (Ampliar)
L'alcalde de Bellcaire, David Font Saballs, durant l'acte - (Ampliar)
|