Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Bernat I Tallaferro, de Besalú, personatge assegut i barbut, rebent l'homenatge del seu fill Guillem I, que està agenollat. Miniatura del "Liber Feudorum Maior", Viquipèdia

La bòbila d'en Soler

La bòbila d'en Soler. Viquipèdia - (Ampliar)

19 d'agost de 1751. Rebut per la quantitat de farratge que les poblacions d'Avinyonet de Puigventós i Vilafant han entregat a les tropes

19 d'agost de 1751. Rebut per la quantitat de farratge que les poblacions d'Avinyonet de Puigventós i Vilafant han entregat a les tropes. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar)

Església de Sant Cebrià de Vilafant. 1993

Església de Sant Cebrià de Vilafant. 1993. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Padró d'habitants de Vilafant. 1831

Padró d'habitants de Vilafant. 1831. Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà - (Ampliar)

Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a càrrec de l'arqueòloga Anna Augé. 2008

Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria. 2008. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Segells municipals de Vilafant. Publicat a "Geografia General de Catalunya", Joaquim Botet i Sisó (1908-1918).

Alzina de la Font de Can Massanet

Alzina de la Font de Can Massanet. Viquipèdia - (Ampliar)

Església de Sant Miquel del castell de Palol Sabaldòria. 1970

Església de Sant Miquel del castell de Palol Sabaldòria. 1970. Foto Sprint. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)


Vilafant

Història de Vilafant.

Les primeres referències documentals. La primera documentació coneguda on se cita Vilafant data de 1017, d'una butlla del papa Benet VIII a favor de Sant Esteve de Banyoles, en la que es fa constar que aquest cenobi posseïa una vinya in Villa Fedanti (Vilafant). Posteriorment, el 1020, el comte de Besalú Bernat Tallaferro (970-1020), en el seu testament, fa constar que deixa al seu fill Berenguer l'alou que tenia infra terminos de villa Palaciol sive in villa Fedancio (Palol Sabaldòria de Vilafant).

Un carrer de Vilafant. Al fons, l'església romànica de Sant Cebrià. 1925

Un carrer de Vilafant. Al fons, l'església romànica de Sant Cebrià. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El 1182 es documenta un personatge anomenat Arnau de Palol; un descendent seu, Ramon de Palol, va ser prior de Lladó entre el 1305 i el 1328, any que morí. Aquests personatges eren del llinatge originat a Palol Sabaldòria, dins el municipi de Vilafant; la làpida sepulcral dels seus progenitors és encastada a l’església de Santa Maria de Lladó.
El priorat de Lladó posseïa alguna propietat a Vilafant, segons consta en un inventari d’aquest cenobi datat el 1587. El 1698 Vilafant i Palol Sabaldòria eren pertinences de la batllia reial de Figueres.

Bòbila d'en Soler. 2012

Bòbila d'en Soler. 2012. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

La fabricació de rajols. L'economia primària de Vilafant, basada en l'agricultura i, en menor part, la ramaderia, va experimentar un gran canvi amb el desenvolupament de la indústria de la rajoleria, que aprofitava la gran quantitat de sediments argilosos existents a prop del riu Manol per a la fabricació de rajols i totxanes. El 1620 hi havia quinze forns en funcionament, i a mitjan segle XVIII hi funcionaven onze petites bòbiles familiars que abastien la demanda originada per la construcció del castell de Figueres (1753-1766). El 1880 es va muntar la gran bòbila de Rafel Soler, a la zona de Palol Sabaldòria, que va abastir de rajols, entre altres, les obres de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. Amb la bòbila d'en Soler, totalment amb criteris industrials, van començar a desaparèixer els forns familiars, però va augmentar la població de la vila amb l'arribada de nous treballadors i de les seves famílies.
La indústria del rajol va donar lloc a altres activitats econòmiques vinculades a la construcció, com la fabricació de mosaics a la fàbrica de Joan Soler, inaugurada el 1913, i la proliferació de guixaires, que van gaudir de gran reputació a la comarca des dels anys 20 i durant la segona meitat del segle XX. Tota aquesta activitat industrial, vinculada a la construcció, va deixat empremta en l'imaginari col·lectiu del poble, fins al punt que els gegants de la vila, en Cebrià i la Carme, representen una parella de rajolers i, durant molts anys, Vilafant ha estat anomenada popularment "mare de pobles", ja que de la seva terra n'ha sortit el material per construir-ne d'altres.

Sardana dels Rajolers de Vilafant. Josep Maria Ventura i Casas. 1837-1875

Sardana dels Rajolers de Vilafant. Josep Maria Ventura i Casas. 1837-1875. Centre de documentació de l'Orfeó Català - (Ampliar)

L’església parroquial de Sant Cebrià de Vilafant. És un edifici romànic, dels segles XII-XIII, de planta rectangular, sense absis destacat. Al frontis hi ha una porta neoclàssica; aquesta façana és coberta d’un arrebossat amb vestigis d’esgrafiats geomètrics. La volta de la nau és apuntada i sobre l’angle nord-oest s’alça una torre campanar, de planta quadrada. L’església va ser sobrealçada per un terrabastall, on hi ha finestres rectangulars i petites espitlleres. Té una inscripció sepulcral datada el 1400.
També és de destacar el Mas Requesens, a llevant del poble, una gran masia de tipus basilical, amb portal adovellat i una finestra d’arc conopial decorada amb un arabesc calat i amb relleus vegetals. Can Puig Maçanet és una gran casa pairal a ponent de Vilafant, envoltada d’un jardí. Dels segles XVIII-XIX, té teulada a quatre vents i obertures rectangulars.

Planta i alçats de l'església preromànica de Sant Miquel de Palol Sabaldòria

Planta i alçats de l'església preromànica de Sant Miquel de Palol Sabaldòria. Extret de "Memòria arqueològica de Palol Sabaldòria", op. cit. - (Ampliar)

Palol Sabaldòria. L’església de Palol Sabaldòria era dedicada a sant Miquel, una construcció preromànica, d’una nau amb absis trapezial.
Les restes del castell medieval de Palol Sabaldòria, són molt a prop de l’església. Els murs, molt enderrocats, assenyalen un rectangle que emmarca una mena de planell natural. La paret septentrional es dreça al caire del cingle, sobre la riba del Manol, i té un tram atalussat. Els murs dels altres costats formen dos rectangles concèntrics. A l’interior del recinte es conserven fonaments d’una cisterna. A la banda de migdia, es poden veure els fonaments d’una gran torre circular, de 6,50 m de dièmetre exterior, que va ser arrasada.

Castell de Palol Sabaldòria

Castell de Palol Sabaldòria. Viquipèdia - (Ampliar)

Prop de l’església i el castell hi ha el Mas de Palol, gran casal de dos pisos amb un gran portal adovellat a migdia i finestres ornamentades amb relleus, una de les quals té una llinda datada el 1577. També hi ha la bòbila, anomenada d’en Soler. En les seves terres han aparegut restes arqueològiques: unes tombes amb ofrenes i un camp de sitges, que ha estat excavat i ha proporcionat ceràmica preromana.

Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a càrrec de l'arqueòloga Anna Augé. 2008

Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a càrrec de l'arqueòloga Anna Augé. 2008. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Evolució demogràfica de Vilafant

Evolució demogràfica de Vilafant. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 11 focs; 1515, 14 focs; 1553, 14 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar)


Bibliografia
"Vilafant", Josep M. Bernils Mach, 1997. Quaderns de la Revista de Girona. Diputació de Girona. ISBN 84-86812-63-1.
"Memòria arqueològica de Palol Sabaldòria, Vilafant". Josep Burch, J.M. Nolla, J. Sagrera. 2001. Generalitat de Catalunya. Direcció de Patrimoni Cultural.


  • www.vilafant.cat------Web oficial de l'Ajuntament de Vilafant.

  • (Imatges base capçalera: Viquipèdia)

    Història de Vilafant

    Escut oficial de Vilafant

    Escut oficial de Vilafant.

    Mapa de Vilafant

    Situació del municipi de Vilafant dins la comarca de l'Alt Empordà

    Compravenda d'un hort de Rafel Recasens, pagès de Sant Cebrià de Vilafant, a favor de Francesc Saló, mercader de Figueres. 1613

    Compravenda d'un hort de Rafel Recasens, pagès de Sant Cebrià de Vilafant, a favor de Francesc Saló, mercader de Figueres. 1613. Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà - (Ampliar)

    Església preromànica de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a Vilafant. 1925

    Església preromànica de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a Vilafant. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    El papa Benet VIII (Ca. 980-1024

    El papa Benet VIII (Ca. 980-1024. Viquipèdia - (Ampliar)

    Vista parcial de Vilafant. 1992

    Vista parcial del poble de Vilafant. 1992. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Cens electoral de Vilafant. 1890

    Cens electoral de Vilafant. 1890. Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà - (Ampliar)

    Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a càrrec de l'arqueòloga Anna Augé. 2008

    Intervenció arqueològica a l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, a càrrec de l'arqueòloga Anna Augé. 2008. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Façana exterior de l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, durant unes obres de neteja i consolidació de l'estructura. 1970

    Façana exterior de l'església de Sant Miquel de Palol Sabaldòria, durant unes obres de neteja i consolidació de l'estructura. 1970. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés