Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Casal del segle XVI. Santa Llogaia d'Àlguema. 1989

Casal del segle XVI. Santa Llogaia d'Àlguema. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Bernat I Tallaferro, de Besalú, personatge assegut i barbut, rebent l'homenatge del seu fill Guillem I, que està agenollat. Miniatura del "Liber Feudorum Maior", Viquipèdia

Carrer de Santa Llogaia d'Àlguema. 1925

Carrer de Santa Llogaia d'Àlguema. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Finestral de Can Puig de Santa Llogaia d'Àlguema. 1925

Finestral de Can Puig de Santa Llogaia d'Àlguema. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Casal del segle XVI. Santa Llogaia d'Àlguema. 1989

Casal del segle XVI. Santa Llogaia d'Àlguema. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Vista de Santa Llogaia d'Àlguema. 1989

Vista de Santa Llogaia d'Àlguema. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)


Santa Llogaia d'Àlguema

Història de Santa Llogaia d'Àlguema.

Les primeres referències documentals. Santam Llogaia és esmentat en un document del 914com Uillari Algama. La dislocació moderna de l’accent és d’origen llibresc, fruit del costum de no posar accents gràfics a les majúscules. Posteriorment, el 1105, és anomenat Sanctae Leocadiae i el 1167, Santa Eulalia de Orto Madronae. El 1280 es documenta la forma Alguemi. A partir del segle XII s’afegeix habitualment el nom de la riera d’à:lguema.

3 d'octubre 1130. Testament d'Arnau Pere, que pren per marmessors la seva mare Sicardis, Ramon, capellà de Santa Llogaia [d'Àlguema] i elegeix sepultura a Santa Maria de Vilabertran

3 d'octubre 1130. Testament d'Arnau Pere, que pren per marmessors la seva mare Sicardis, Ramon, capellà de Santa Llogaia [d'Àlguema] i elegeix sepultura a Santa Maria de Vilabertran. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar)

De l'època medieval al segle XX. Santa Llogaia era dins el comtat de Besalú, vora el límit amb el d’Empúries. Així en el testament del comte Bernat I Tallaferro de Besalú el 1020 és anomenat Horto Medio. El 1167 Guillem, bisbe de Girona, donà l’església de Santa Llogaia i la seva sufragània del castell de Palol Sabaldòria al monestir de Santa Maria de Ripoll. El mateix any, la possessió de l’església de Santa Llogaia, juntament amb el poble, és confirmada pel papa Alexandre III als monjos de Ripoll. Segons un notari de Castelló d’Empúries, el gran aiguat que va patir l’Empordà el 8 d’octubre del 1421 derruí el lloc de Sant Llogaia d’Àlguema. El 1698 formava part de la batllia reial de Figueres.

Carrer de Santa Llogaia d'Àalguema. 1925

Carrer de Santa Llogaia d'Àalguema. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Fins ben entrat el segle XX hi perdurà una menestralia característica, que confeccionava encanyissats per a la construcció de voltes i sostres. També s’elaboraven coves i cistells de vímet i de canya, per la qual cosa hom explotava les vimeteres i els canyars de les ribes de la riera d’Àlguema.
De les muralles de Santa Llogaia es conserva part dels arcs d’un portal, pocs metres de l’església, adossat a Can Puig, del segle XVI. L’església parroquial de Santa Llogaia d’Àlguema és un edifici rectangular del segle XVIII, d’una sola nau. A la llinda de la porta, a la façana de ponent, figura l’any 1777. El campanar, de planta quadrada, es dreça sobre l’angle sud-occidental de l’edifici. La nau es cobreix amb volta de llunetes, la del presbiteri té falses nervadures que imiten la creueria gòtica. El mur lateral de tramuntana és l’únic vestigi conservat de l’església romànica anterior, probablement del segle XI.

Ramon de Camps de Santa Llogaia d'Àlguema capbreva al venerable Ramon de Palol [de Palol Sabaldòria] un tros de terra d'una vessana anomenat Quadró. 1398

Ramon de Camps de Santa Llogaia d'Àlguema capbreva al venerable Ramon de Palol [de Palol Sabaldòria] un tros de terra d'una vessana anomenat Quadró. 1398. Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà - (Ampliar)

El poble de Santa Llogaia d’Àlguema conserva algunes cases del segle XVI ben notables, com Can Puig, que té afegides les restes del portal de la muralla, amb una porta adovellada, a llevant, en la clau de la qual figura l’any 1561, amb finestra d’arc conopial. La casa del costat també té un arc adovellat i finestres rectangulars decorades amb motllures. Altres edificis dels segles XVI i XVII tenen portes adovellades.

Casal del segle XVI. 1989

Casal del segle XVI. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El veïnat del Pont del Príncep es formà al voltant del pont del Príncep, sobre el Manol, poc després de la confluència amb la riera d’Àlguema, en el camí de Barcelona a Perpinyà. S’estén pels termes de Santa Llogaia d’Àlguema, el Far d’Empordà, Vilamalla i Vilafant.

Vista de de Santa Llogaia d'Àalguema. 1993

Vista de de Santa Llogaia d'Àalguema. 1993. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El molí de Santa Llogaia d’Àlguema, situat a la que li dóna nom, un afluent del riu Manol, era un molí fariner. Al 1905 hi hagué un intent fallit per part dels senyors Gallart i Ubach de convertir-lo en central elèctrica. Entre 1921-1958 el moliner Francesc Oriol, que abans havia estat al molí fariner de Creixell, es va dedicar a produir corrent elèctric. Actualment és una propietat privada.

Evolució demogràfica de Santa Llogaia d'Àalguema

Evolució demogràfica de Santa Llogaia d'Àalguema. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 5 focs; 1553, 12 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat. - (Ampliar)


Bibliografia
"El meu país. Tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya", Vol. 3. Diversos autors. 2005. Edicions 62, Barcelona. ISBN 84-297-5570-5.


  • www.santallogaia.cat------Web oficial de l'Ajuntament de Santa Llogaia d'Àlguema.

  • (Imatges base capçalera: Viquipèdia)

    Història de Santa Llogaia d'Àlguema

    Escut oficial de Santa Llogaia d'Àlguema

    Escut oficial de Santa Llogaia d'Àlguema.

    Mapa de Santa Llogaia d'Àlguema

    Situació del municipi de Santa Llogaia d'Àlguema dins la comarca de l'Alt Empordà

    Façana de Can Pins, del segle XVI, a Santa Llogaia d'Àlguema. 1925

    Façana de Can Pins, del segle XVI, a Santa Llogaia d'Àlguema. 1925. Joan Subias Galter. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    El papa Alexandre III (?-1181)

    El papa Alexandre III (?-1181). Viquipèdia - (Ampliar)

    Església de Santa Llogaia d'Àlguema. 1989

    Església de Santa Llogaia d'Àlguema. 1989. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

    Segells municipals de Santa Llogaia d'Àlguema. Publicats a "Geografia General de Catalunya", Joaquim Botet i Sisó (1908-1918).

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés